Lakka

Rubus chamaemorus

Lakan lajikkeista on virallisesti rekisteröityinä ainoastaan norjalaiset Fjordgull, Fjellgull, Apollen ja Apolto sekä kotimainen Nyby. Niiden lisäys on luvanvaraista ja edellyttää lisenssisopimuksen jalostajan kanssa. Peuraniemen taimitarhalla ollaan keskitytty pelkästään suomalaisen, kaksineuvoisen Nyby-lajikkeen lisäykseen.

Viljelyohjeet

Lakka kasvina ei ole kovinkaan vaativa. Tasaisen kostea, hapan kasvualusta kesäisen valon ja lämmön lisäksi ovat riittävät puitteet. Luonnosta löytyy aina sen verran pörriäisiä, jotta pölytys onnistuu hyvin. Ainoastaan yllättävien alkukesän hallojen varalle on hyvä hankkia palanen hallaharsoa suojaamaan arkaa kukintaa. Näissä olosuhteissa muutamien neliöiden kokoinen marja-allas antaa satoa jopa useita litroja.

Kasvupaikka

- Valitse lakkamaallesi valoisa, mutta rajuilta tuulilta suojaisa kasvupaikka.

- Voit perustaa marjamaan joko altaaseen (muovinen tai muovilla vuorattu noin 30 cm syvyinen) tai pellolle vaihtamalla uuden, riittävän vahvuisen kasvualustan.

- Kasvualustana käytetään hapanta rahkaturvetta (esim. B0-kasvuturve) 30-40 cm vahvuudelta.

- Kastele turve aivan läpimäräksi ennen istutusta. Varaa kastelumahdollisuus myös koko kesäksi.

- Lakka on herkkä kukinnan aikaisille halloille. Varaudu suojaamaan kasvustosi joko harsolla tai hallan ajan kestävällä sadetuksella

Taimet ja istutus
 

- Lakka on kaksikotinen kasvi eli hede- ja emiyksilöt ovat erikseen. Peuraniemen taimipakkauksissa on aina valmiina 2 hedettä 8 emiä kohden.

- Taimet ovat kennotaimia, joten istutus on helppoa ja vaivatonta. Istuta taimet samaan syvyyteen kuin ne ovat olleet taimikasvatuksessakin. Laita hedetaimet emitaimien sekaan. Yksi kennollinen taimia (10 kpl) riittää 1-1,5 m2 alalle. Huolehdi riittävästä kastelusta.

- Mikäli istutat lepotilaisia taimia aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, niin istutussyvyys voi olla noin 2-3 cm syvempään.

Hoito
 

- Lakan tärkein hoitotoimenpide on riittävän kosteuden turvaaminen. Kasvualustan on oltava märkä noin 20-30 cm syvyydessä. Pinta pitää olla kuivempi ja ilmavampi.

- Lannoitusta lakka ei suuremmin kaipaa. Pieni lisä puutarhan kastelulannoksella kerran viikossa on riittävä, joskaan ei välttämätön.

- Muista kitkeä mahdolliset rikat. Lakka ei kykene kilpailemaan rikkakasvien kanssa.

- Lakka viihtyy ilmavassa kasvualustassa. Kasvualustaa voi kuohkeuttaa puutarhatalikolla nostelemalla 1-2 kertaa kesässä. Pieni juuriston pilkkoontuminen vain kiihdyttää kasvua. - Talveksi kasvustoa ei tarvitse suojata lainkaan. Lakka tiputtaa lehtensä syksyllä ja turpeen pintaan ilmestyvät pienet punaiset silmut. Näistä silmuista alkaa taas uusi kasvu seuraavana keväänä. Silmujen päälle voi lisätä hieman uutta turvetta (n. 5 cm) joko syksyllä tai keväällä pitämään kasvualustan riittävän tuoreena ja suojaamaan silmuja kuivattavilta tuulilta.

Sato

- Lakka kasvattaa juuristoaan voimakkaasti parin ensimmäisen vuoden aikana. Täysimääräinen sato alkaa 2-3 vuoden kuluttua istutuksesta. Muutamia kymmeniä marjoja on toki mahdollista saada jo ensimmäisinäkin vuosina.

- Lakka kukkii kesäkuun puolivälissä ja sato kypsyy heinäkuun lopulla. Kypsä lakka on kullan keltainen ja pinnaltaan herkullisen pehmeä.