Vadelma (Rubus idaeus)

 

vadelma2Suomessa viljeltäviä vadelmalajikkeita ovat mm. kartiomaisia, kirkkaan punaisia marjoja tuottava 'Ottawa', pyöreä, tummanpuna marjainen 'Muskoka', parhaiten tuoremarjaksi soveltuva vaaleampi 'Preussen', suurimarjainen 'Veten' sekä ensimmäinen suomalainen lajike 'Ville'. Myös keltainen vadelma tunnetaan.

Nykyiset lajikkeet tosin poikkeavat huomattavasti luonnonkannoista: versomäärä tainta kohti on huomattavasti pienempi,versot ovat hennompia, marjat taas ovat suurempia ja niitä on viljellyissä lajikkeissa enemmän. Myös marjan rakenteessa on eroja.

Ravintoarvoiltaan vadelma on vähän energiaa, mutta runsaasti magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja mangaania sisältävä marja. Vadelma ei ole parhaita C-vitamiinin lähteitä (25-38 mg / 100 g marjoja) muihin kotimaisiin marjoihin verrattuna, mutta päihittää siinä kuitenkin puolukan ja omenan.

 

Vadelman lajikkeet

Ottawa: maku mieto, hapahko, hyvä talvenkestävyys, versopituus 2-2,5 m, ei herkkyyttä versotaudille

Muskoka: marja kiinteä ja aromikas, hyvä talven kestävyys, arkuutta versotaudille

Jatsi: marjan maku erinomainen, myöhäisempi kuin Muskoka, isot marjat

Maurin makea: puutarhavadelman ja luonnon vadelmien risteymä, pysyy matalana latvonnalla

Takalan herkku: makea kotimainen uutuusjaloste, pensastava kasvutapa latvonnalla