Mesimarja-amppeli

Mesimarja amppelissaIMG_2866

Amppelikasvina mesimarja on hyvin kiitollinen. Ilmava ja lämmin paikka suosivat lajin viihtymistä. Pölytys onnistuu parhaiten, kun kasvi on valoisalla paikalla pölyttäjien saatavilla. Kasvitaudit (lehti- ja harmaahome) eivät pääse valloilleen ilmavassa paikassa. Mesimarja tuottaa silmäniloa aikaisesta kesästä aina myöhään syksyyn – ensin keväisillä lehdillään ja pikkuhiljaa kauniinvärisillä kukillaan. Marjamaistiaisia aletaan saada heinäkuun puolivälin jälkeen. Kukinta ja marjonta jatkuvat aina syksyyn saakka. Amppelin voi istuttaa myöhään syksyllä maanpeitekasviksi perennamaan laitaan tai jopa marjatarhaan, tulevien vuosien herkkumarjaksi.

Aikataulutus

lepotilainen

istutus

lehtien

kukinta

marjominen

talvehtivat

lepotilainen

taimi

amppeliin

puhkeaminen

silmut

taimi

loka -

helmi -

+ 2 vka

+ 2 vka

+ 5 vka

elo-

lokakuu -

huhtikuu

huhtikuu

jatkuu koko

jatkuu koko

syyskuu

> +10 C

kesän

kesän

Amppeliin istutus

  • Amppeliruukku saa olla mielellään >Ø 20 cm, jotta kasville saadaan riittävä multatila. Mesimarjan lehdistö ”palaa” herkästi kuivahdettuaan eikä toivu ennen uusien lehtien kasvamista.
  • Mesimarja on vaatimaton mullan suhteen. Normaali / kevyt, peruslannoitettu ruukutusmulta soveltuu hyvin. Myös turve käy, mutta kastelun suhteen se on turhan herkkä. Multa on oltava ehdottoman puhdasta rikkaruohoista.
  • Amppeliin kannattaa valita 2-3 eri lajikkeen taimia, jotta myös pölytys / marjominen onnistuisivat. Pelkkänä kukkivana kasvina riittää yksikin lajike.
  • Peuraniemen Ø 9 cm pyöreät ruukkutaimet ovat vähintään 1 vuoden ikäisiä, voimakasjuurisia lajiketaimia (Pima, Susanna, Elpee ja Ilomantsin kanta). Istuttamalla 1,5-2 tainta amppelin koosta riippuen, antaa riittävän tuuhean kasvuston jo alkukesästä ja kukinta on taattu. (lepotilainen, Ø 9 cm taimi voidaan halkaista kahtia ennen istutusta ja istuttaa ruukku ympäriinsä, ”puolikkailla” kiertäen).
  • Varo hallaa nuorien lehtien ja kukinnan aikana.

Hoito kasvukaudella

Kastelu

Mesimarja tarvitsee tasaisen kosteuden koko ajan. Kasvusto ei missään tapauksessa saa kuivahtaa, koska lehdet ruskettuvat välittömästi. Toipuminen tapahtuu vain uusien lehtien kautta.

Lannoitus

Peruslannoitetun kasvualustan lisäksi mesimarjaa voi lannoittaa normaaleilla kastelulannoitteilla, mutta se ei ole missään tapauksessa välttämätöntä.

Kasvinsuojelu

Mesimarja on hyvin herkkä lehtihomeelle (tummanpunertavat/violetit, teräväreunaiset laikut lehdissä). Varsinaisesti lehtihome ei tapa kasvia, mutta heikentää satoa. Harmaahome voi pilata marjoja sateisina kesinä. Liika typpilannoitus yleensä rehevöittää kasvua ja altistaa harmaahomeelle. Amppelissa, kasvuston pysyessä ilmavana, harmaahome- ja lehtihomesaastunnat ovat olleet hyvin vähäisiä.