Lakka (Rubus chamaemorus)

lka240

 

Peuraniemen taimitarhalla ollaan keskitytty pelkästään suomalaisen, kaksineuvoisen Nyby-lajikkeen lisäykseen. Lisäksi tarhan omassa koeviljelyssä on muutamia kainuulaisia luonnonkantoja, joista odotetaan tuloksia muutaman vuoden kuluessa. Myyntiin nämä erikoisuudet ehtivät vasta 2-3 vuoden kuluttua.

 

Lakan lajikkeista on virallisesti rekisteröityinä ainoastaan norjalaiset Fjordgull, Fjellgull, Apollen ja Apolto sekä kotimainen Nyby. Niiden lisäys on luvanvaraista ja edellyttää lisenssisopimuksen jalostajan kanssa.

 


Lakan lajikkeet

 

Nyby on kaksineuvoinen kotimainen lajike, joka on löydetty alunperin Maalahden kunnasta, luonnonsuolta. Se pölyttyy oman yksilön siitepölyllä, mutta hyötyy vieraasta siitepölystä suurempina ja täyteläisempinä marjoina. Marjat ovat pienempiä kuin norjalaisissa lajikkeissa ja väriltään vaaleat. Marjamäärä on runsas.

 

Fjellgull on emilajike, joka on alunperin Norjan vuoristoseuduilta. Fjellgull tekee kookkaat marjat, jotka ovat väriltään hieman vaaleammat kuin Fjordlgullissa. Apollen lajike pölyttää paremmin Fjellgullia. Kotimaisissa kokeissa Fjellgullista on saatu jopa yli 3000 kg hehtaarisatoja.

 

 

 

Apolto on voimakaskasvuinen hedelajike, joka pölyttää parhaiten Fjordgull-lajiketta. Lajiketta istutetaan 10 - 20 % tasaisesti emilajikkeen sekaan.

 

 

 

Apollen on hedelajike, joka pölyttää parhaiten Fjellgull-lajiketta. Lajiketta istutetaan 10 - 20 % tasaisesti emilajikkeen sekaan.