Karpalo (Vaccinium oxycoccos)

karpalo3

 

Karpalo on myöhäissyksyn marja, joka sisältää 4-5 % sokeria - mitä on vaikeaa uskoa, koska se sisältää myös erittäin happaman makuisia happoja, joiden maun alle tuo sokeri peittyy.

 

Marjat sisältävät SYKSYLLÄ 5,5-6 % orgaanisia happoja: omenahappoa, sitruunahappoa (4-5 %, mikä on 2 kertaa enemmän kuin puolukassa ja punaherukassa), ja bentsoehappoyhdisteitä (takaa säilyvyyden). Karpalossa on lisäksi suuri määrä pektiiniä (hyytelöainetta, takaa myös säilyvyyden), mikä tekee marjoista kypsinäkin kovia.

 

Karpalon lajikkeet

Venäläiset lajikkeet: 

Hotavetskaja: Marjat punaiset, muodoltaan pallomaisia ja pyöreän litteitä, kooltaan n.12*13 mm, keskipaino 0,86 g, huippusato 2,2 kg/m2. Maku hapan ja mehukas. Kypsyy elokuun loppupuolella. Kestää lumen alla -30 C pakkasen.

Dar Kostromy: Marjat tummanpunaiset, muodoltaan pyöreänlitteitä. Maku hapan ja mehukas. Koko 12,5*16,5 mm, keskipaino 1,62 g. satotaso jopa 4,1 kg/m2. Kypsyy syyskuun alkupuolella. Kestää pakkasta lumen alla -33 C.

Sazonovskaja: Marjat violetinpunaiset, muodoltaan pyöreänsoikeat. Marjan koko 13*12 mm. Maku makean hapan ja mehukas. Keskipaino 0,83 g ja maksimisato 2 kg/m2. Kypsyy syyskuun alkupuolella. Kestää pakkasta lumen alla -30 C.

Severjanka: Marja on tummanpunainen, kooltaan keskimäärin 14 mm. Keskipaino reilun gramman, jopa yli 2g. maultaan Severjanka on hapan ja mehukas. Pakkasenkestävä.

Virolaiset lajikkeet:

Maima: Pitkulainen, haalean punainen. Keskipaino 1,15 g. Sato kypsyy syyskuun puolivälissä. Kestävä Suomen oloissa.